Što je shiatsu?

Shiatsu je umijeće rada na tijelu kojim se uspostavlja slobodan protok energije. Služi kao podrška zdravlju i tjelesnoj mudrosti koja pokreće proces samoiscjeljenja. Zbog ubrzanog načina života ljudi ne stignu osjetiti vlastite potrebe i osvijestiti što tijelu treba, što rezultira time da čovjek gubi kontakt sa sobom. Shiatsu je podrška vraćanju te svijesti i tog kontakta, podrška istinskoj prisutnosti sada i ovdje, u ovom životu. U kakvoj god se situaciji našli, shiatsu Vas može podržavati u Vašoj snazi i mudrosti, ako to dopustite.

Shiatsu se često naziva masažom, no od pravih shiatsu praktičara ćete čuti drugačiji opis. Shiatsu je energetski i fizički kontakt, koji zbog svojih određenih tehnika može izgledati kao masaža, ali to nije. Ova vrsta kontakta stimulira vitalnu energiju tijela Ki ili Chi koja teče meridijanima (energetskim kanalima) u tijelu. Svaka blokada toka energije može stvoriti probleme u tijelu i emocionalnom stanju osobe.
Shiatsu praktičar radi na prepoznavanju tih blokada te shiatsu tehnikama potiče njihovo oslobađanje.

Energetske blokade nastaju zbog raznih životnih situacija – traumatičnih iskustava, svakodnevnog stresa, neriješenih problema, loših odnosa, pretjerane tuge, brige i pritiska koje na Vas vrše drugi ili Vi sami. Često te blokade osjećamo kao bolove ili probleme sa određenim dijelom tijela.

Shiatsu se bazira na znanjima tradicionalne kineske medicine, a danas je spoj energetskog i intuitivnoga sa znanstvenim saznanjima (anatomija, fiziologija, psihologija).

Kako izgleda shiatsu tretman?

Shiatsu tretman traje oko sat vremena, što uključuje razgovor prije i poslije tretmana. Primatelj je u udobnoj odjeći prirodnog materijala te leži na podu na mekanoj strunjači.
Tijekom tretmana, shiatsu praktičar koristi dodir i pritisak – dlanom, palcem, šakom, laktom, koljenom i stopalom – u tehnikama koje izvodi na primatelju.

Shiatsu je podrška ljudima u svakoj dobi i u svakoj kriznoj situaciji u životu.

U slučaju trudnoće, bilo kakvih zdravstvenih promjena ili problema, nužno je tu informaciju podijeliti sa vašim praktičarem.